Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter

Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter är perfekt att förbereda till många.

Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter
Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter
Choklad med svartvinbärskräm och salta valnötter
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 175 gchoklad- mörk (67 %)
  • 1,5gelatinblad
  • 4äggulor
  • 1 dlrårössocker
  • 2 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde

Svartvinbärskompott

  • 500 gsvarta vinbär
  • 2gelatinblad
  • 1,75 dlflorsocker

Salta, karamelliserade valnötter

  • 1 dlflorsocker
  • 1 mskvatten
  • 0,5 tskcitron- pressad
  • 100 gvalnötter
  • 0,5 mskhavssalt

Chokladsås

  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1,5 mskkakao

Garnering

  • marshmallows

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt.

  2. Koka upp mjölk och grädde. Häll lite av vätskan över äggulepöset under vispning. Häll tillbaka i ka-strullen. Sjud under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta upp gelatinbladen, låt dem smälta i smeten. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kylskåp ca 6 timmar.

  3. Svartvinbärskompott: Mixa vinbären med mixerstav och passera dem genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda puré och florsocker. Värm lite av purén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, låt dem smälta däri. Rör ner blandningen i resten av purén. Fördela i tio glas. Ställ i frysen.

  4. Nötter: Smält florsocker, vatten och citronsaft till en gyllenbrun karamell. Sätt under tiden in valnötterna i mikrovågsugn ca 1 minut på full effekt så att de blir riktigt varma. Rör ner valnötterna i sockret och rör om tills sockret täcker väl. Blanda i saltet. Häll ut direkt på silpatduk* eller oljad plåt. Låt kallna.

  5. Sås: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa i kakaon och låt koka under omrörning till simmig konsistens, ca 2 min. Låt såsen kallna i rumstemperatur.

  6. Krossa hälften av valnötterna. Strö dem på vinbärskompotten. Spritsa på den mörka chokladkrämen. Garnera med resten av valnötterna, sås och marshmallows.

Vad tyckte du om receptet?