Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Om du vill imponera är den här syndigt goda pajen i flera lager en höjdare. Många moment att göra men ack så värd besväret.
Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och florsocker, rör i äggulan och vänd ner de torra ingredienserna. Låt vila i 40 minuter.
Kavla ut och fodra en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Lägg i en bit aluminiumfolie och häll i torkade, gula ärtor för att hålla kanterna på plats under gräddningen. Förgrädda i 10–15 minuter. Låt svalna helt.
Fyllning: Om du inte köpt färdig dulce de leche, koka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i vatten, som täcker hela burken, i 3 timmar. Håll koll så att burken hela tiden är täckt av vatten och fyll på med mer vatten när det behövs.
Bred ut över den avsvalnade pajbotten.
Chokladfyllning: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa socker, ägg och äggula pösigt. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa ner i äggsmeten. Häll smeten i pajformen. Grädda i cirka 12 minuter tills fyllningen stannat något.
Chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält.
Glasera pajen med ganachen. Låt stelna i ett par timmar, sätt in i kylen så går det fortare.
Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt 15 gram socker.
Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
Bred ut över pajen. Bränn marängen med en gasolbrännare.
Garnering: Smält choklad och ringla över pajen före servering. Pudra över lite kakao.
Recept från Mitt kök