Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chocolate chip cookies med nötter och fikon

Recept på chocolate chip cookies med nötter. Frukt, choklad och nötter i en och samma kaka. Inspirationen till den maffiga ­kakan kommer från ett rustikt bageri på Rue des Martyrs i Pigalle i Paris. Där sålde kakorna slut innan de hann svalna, direkt från plåten.

Chocolate chip cookies med nötter och fikonChocolate chip cookies med nötter och fikonChocolate chip cookies med nötter och fikon
Chokladkakor med hasselnötter. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt
  • 150 gsmör
  • 5fikon- torkade
  • 100 gmörk choklad- (70 %)
  • 0,5 dlhasselnötter

Gör så här

  1. Blanda mjöl, farinsocker, bakpulver, ­vaniljsocker och salt. Skär smöret i tärningar och arbeta in det i mjölblandningen till en smulig deg. 

  2. Skär bort skaften på fikonen och skär fikonen i små bitar. Grovhacka choklad och nötter. Blanda ner fikon, choklad och nötter i degen.

  3. Dela degen i 2 bitar. Forma dem till ­fyrkantiga rullar. Linda in rullarna i smörgåspapper eller plastfolie och lägg dem i kylen i ca 1 tim.

  4. Sätt ugnen på 220°. Skär varje rulle i 8 bitar och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ­12–15 min. Kakorna ska vara välgräddade och ha fått färg runt kanten. Låt svalna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: