Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chocolate bark dessert

Choklad på fyra olika sätt! Strö ut lite bränd choklad, lägg på chokladbark, sorbet och några bitar brownie. Ett glas väl kyld Baileys eller ett glas dessertvin gjort på malbecdruva är gott att dricka till.

Chocolate bark dessertChocolate bark dessertChocolate bark dessert
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Choklad- och apelsinsorbet

  • 1gelatinblad
  • 5 dlvatten
  • 1,5 dlkakao
  • 4 dlsockerlag
  • 0,5apelsin- saft och finrivet skal

Glutenfri choklad- och kaffebrownie

  • 100 gsmör
  • 200 gmörk choklad
  • 3ägg
  • 2,5 dlljust muscovadosocker
  • 2,5 dlmandelmjöl
  • 2 mskkaffe- starkt, kallt
  • 1 mskkakaonibs

Bränd choklad

  • 0,5 dlvatten
  • 1,25 dlströsocker
  • 100 gmörk choklad- cirka 56 %,hackad eller pellets

Chokladbark

  • 200 gchoklad- smält och tempererad
  • 1 tskkakao

Gör så här

  1. Choklad- och apelsinsorbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

  2. Koka upp vatten och kakao, rör tills all kakao lösts upp. Dra av kastrullen från värmen.

  3. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i den heta kakaolagen.

  4. Häll i sockerlagen och apelsinsaft och skal. Låt dra i 5 minuter. Sila av och låt svalna.

  5. Kör sorbeten i glassmaskin tills den är fast och krämig. Flytta över till en plastlåda med lock. Sätt in i frysen.

  6. Glutenfri choklad- och kaffebrownie: Sätt ugnen på 175 grader.

  7. Lägg bakplåtspapper i en plåt med kant, cirka 25 × 20 centimeter.

  8. Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme.

  9. Vispa ihop ägg och muscovadosocker lätt. Rör ner det smälta chokladsmöret i äggblandningen. Rör om, vänd i mandelmjölet och kaffe.

  10. Häll upp smeten i formen, strö över kakaonibs och grädda i cirka 22–23 minuter.

  11. Ta ut kakan och låt den svalna. Bryt kakan i bitar.

  12. Bränd choklad: Koka vatten och socker till 140 grader. Ta av från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separeraroch blir smulig. Låt svalna.

  13. Chokladbark: Temperera chokladen genom att finhacka chokladen och smälta två tredjedelar till 45 grader. Häll sedan i resten av chokladen och rör tills all choklad smält och tills temperaturen är 26–27 grader. Värm därefter upp chokladen till 30 grader. Det går väldigt fort i mikron.

  14. Bred ut chokladen på ett plastark eller på en silikonmatta. Bred ut barkliknande bitar, cirka 12 × 5 centimeter stora.

  15. Låt stelna och pudra med kakao.

  16. Servering: Strö ut bränd choklad i ett streck på tallrikar. Lägg på chokladbarken i mitten på tallriken.

  17. Bryt chokladbrownien i bitar och lägg på några bitar på varje tallrik.

  18. Doppa en sked i varmt vatten och skeda upp chokladsorbeten. Lägg sorbeten på chokladbarken.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök