Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gör knapriga och goda chips av jordärtskocka. Gott som tilltugg till drinken eller som aptitretare. Servera chipsen med en dragonkräm. Använd termometer vid friteringen och stäng av köksfläkten. Se till att ha ett lock bredvid att kväva elden med om det skulle uppstå.
Skrubba jordärtskockorna med borste i ljummet vatten. Torka av och hyvla dem tunt på mandolin, till 2–3 mm tjocka skivor.
Värm oljan i en gryta till 180°. Fritera skivorna i omgångar, temperaturen sjunker när skivorna läggs i. När oljan når ca 140° igen, har de fått fin färg. Friteras de för länge, blir de brända och smakar inte gott. Låt oljan bli 180° igen, innan nästa omgång läggs i. Ta upp chipsen med hålslev och låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper.
Dragonkräm: Mixa crème fraiche med färskost, dragon och grönkål i en bägare med stavmixer tills krämen blir slät och ljusgrön. Krydda med salt och peppar.
Dippa chipsen i dragonkrämen.
Använd termometer vid friteringen! Stäng av köksfläkten! Ha ett passande lock intill, för att kväva eventuell överhettad olja, om det skulle hända.