Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chipotle-bbq-sås

Har man väl börjat göra sin egen BBQ-sås vill man gärna fortsätta, det är både lätt och blir gott. Den här rökiga och fylliga såsen passar till grillat kött och revbensspjäll.

Chipotle-bbq-såsChipotle-bbq-såsChipotle-bbq-sås
Foto: Wolfgang Kleinschmidt Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Ingredienser

  • 4plommontomater- eller kvisttomater
  • 2chipotle (torkad chilifrukt)
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 2 msksoja
  • 0,5 dlmuscovadosocker- mörkt
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • 3 mskvatten

Gör så här

  1. Börja med att tärna tomaterna, skär bort det hårda kvistfästet. Finhacka chipotlefrukterna. Hacka löken och skiva vitlöken.

  2. Lägg tomater, chipotle, lök och vitlök tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp.

  3. Sjud såsen i cirka 10 minuter, rör om då och då så att den inte bränner fast i botten. Späd eventuellt med lite mer vatten.

  4. Mixa såsen med mixerstav och låt koka upp igen. Om du vill ha en slät sås kan du passera den genom en sil.

  5. Förvara såsen i kylen i burk med tätt­ slutande lock.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök