Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chimichurri - salsa med chili, vitlök och färska örter

En fantastiskt god salsa med ursprung från Argentina. Den kan göras på många olika sätt men för det mesta ingår chili, vitlök, örter och någon typ av syra. Extra god blir den med pressad lime och en skvätt rödvinsvinäger. Ös den över grillat, kött eller fisk och den passar också fint till sötpotatis.

Chimichurri - salsa med chili, vitlök och färska örter
Chimichurri - salsa med chili, vitlök och färska örter
Chimichurri - salsa med chili, vitlök och färska örter
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1vitlöksklyfta
  • 2 krmsalt- + 2 krm
  • 1lime
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1 krukapersilja
  • 1 krukakoriander
  • 1 krukaoregano- eller 2 tsk torkad
  • 0,5 dlrödvinsvinäger
  • 1 dlolivolja

Gör så här

  1. Skala och pressa vitlöksklyftan. Mosa den lite extra med 2 krm salt. Det tar udden av vitlöken och gör att smaken blir mildare.

  2. Halvera och pressa saften ur limen. Dela chilin och skär bort innerväggar och kärnor. Finhacka chilin. Hacka örterna.

  3. Lägg vitlök, limesaft, chili, örter, vinäger och olja i en mixerbägare. Mixa hastigt med stavmixer till en grön sås. Krydda med 2 krm salt. Låt gärna såsen stå i 10 min före servering så att smakerna mognar.

Vad tyckte du om receptet?