Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig sallad

Recept på chiligravad lax. Om du köpt vildfångad lax till den chiligravade laxen ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.

Chiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig salladChiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig salladChiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig sallad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kglaxfilé
  • 1 dlströsocker
  • 0,75 dlsalt
  • 1 mskchiliflakes
  • 1 tsksvartpeppar- krossad
  • 1 krukavattenkrasse

Sås

  • 4schalottenlökar
  • 4 mskströsocker
  • 2 mskättiksprit- (12 %)
  • 2 mskvatten
  • 1 msksenapsfrön- gula
  • 1 mskbruna senapsfrön
  • 0,5 dldijonsenap
  • 2äggulor
  • 1,5 dlrapsolja
  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 2 tsksalt
  • 4avokador

Sallad

  • 2fänkålsstånd
  • 1 knipparädisor
  • 150 gsockerärter
  • 1romansallad
  • 0,75 dlolivolja
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmströsocker

Tillbehör

  • småpotatisar- kokta

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, chiliflakes och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Grava i kylen ca 2 dygn.

  2. Sås: Skala och finhacka löken. Blanda den med socker, ättika och vatten. Tillsätt senapsfröna. Låt stå ca 3 timmar.

  3. Vispa ihop senap och äggulor. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning. Blanda i crème fraichen. Krydda med salt.

  4. Sallad: Ansa och strimla fänkål och rädisor, gärna på mandolin. Ansa och strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Blanda grönsakerna.

  5. Vispa ihop olja, citronsaft, salt, peppar och socker. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  6. Skär laxen i skivor. Lägg den på ett fat och garnera med vattenkrasse.

  7. Skala, kärna ur och skär avokadorna i  små tärningar. Låt lök och senapsfrön rinna av. Blanda ner avokado, lök och senapsfrön i såsen.

  8. Servera laxen med sås, sallad och kokt potatis.

  9. Foto Per Ranung 3/18

Vad tyckte du om receptet?