Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Recept på vegansk chili

Recept på vegansk chili. Skönt het, kryddig linsgryta. Picklad rödlök ger syrligt sting.

Recept på vegansk chili
Recept på vegansk chili
Recept på vegansk chili
Recept på vegansk chili. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 lvatten- + 2 dl
  • 1 msksalt- + 1 tsk
  • 1 dlbelugalinser
  • 1 dlbruna linser
  • 1 dlröda linser
  • 100 gvitkål
  • 2gula lökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1röd paprika
  • 1grön paprika
  • 2 mskolivolja
  • 2 mskchilipulver
  • 1 mskspiskummin- mald
  • 1 tskkummin- hel
  • 2lagerblad
  • 2kryddpepparkorn
  • 1chipotle (torkad chilifrukt)
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Picklad rödlök

  • 1rödlök- liten
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 1 krmsalt

Garnering

  • salladslök- finhackad

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Skölj linserna i kallt vatten var för sig. Lägg i belugalinserna och koka utan lock ca 10 min. Lägg i de bruna linserna och koka ytterligare ca 10 min. Blanda i de röda linserna och koka ytterligare ca 10 min.

  2. Ansa och skär kålen i små bitar. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Stek kål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg.

  3. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med ca 2 min. Blanda i paprikan och låt steka ca 2 min. Häll över linserna med sitt spad och späd med 2 dl vatten. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och chili.Koka utan lock ca 20 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt.

  4. Picklad rödlök: Skala och skiva rödlöken, blanda den med vinäger och salt. Låt stå ca 20 min.

  5. Blanda ner vinägern i chilin.Krydda med peppar. Servera med picklad lök, garnera med salladslök.

Vad tyckte du om receptet?