Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på chili- och ingefärsfärserad lax med koriandersås. Gör inte såsen i förväg, syran i limen ger koriandersåsen en grå färg om den får stå för länge.
Sätt ugnen på 200°. Skär bort skinnet från laxen. Skär filén i 4 bitar, ca 3 cm breda à ca 125 g (spara 200 g till färsen). Skär en längsgående skåra i dem. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt.
Skär resterande lax i mindre bitar. Mixa laxen i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och äggvitan. Mixa ca 10 sekunder.
Skrapa kokosmjölken ur burken. Vispa den slät. Kärna ur och finhacka chilin. Häll 1 dl av kokosmjölken i laxfärsen under maskinens gång. Rör ner chili och ingefära. Fyll färsen i en spritspåse utan tyll. Spritsa färsen i skårorna på laxen. Tillaga mitt i ugnen 10–12 min.
Sås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja ca 3 min. Tillsätt resten av kokosmjölken, limeskal och -saft, råsocker och salt. Låt koka ca 2 min. Tillsätt koriandern, spara några blad till garnering. Mixa såsen slät med mixerstav. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och häll redningen i såsen. Låt koka upp.
Skala morötterna. Kärna ur paprikan. Strimla morot och paprika riktigt fint, gärna med mandolin. Strimla sockerärterna. Fräs grönsakerna ca 3 min i olja. Krydda med salt.
Fördela grönsakerna på tallrikar. Lägg på laxen och häll lite av såsen runt om. Garnera med limeskivor. Servera laxen med resten av såsen och ris.