Fler goda grytor hittar du här:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på chili con carne gjord på högrev och bönor. En klassisk rätt som är enkel att laga till många och som också lätt förvandlas till en vegetarisk chili med vegofärs.
Ta fram alla ingredienser. Putsa och skär köttet i grytbitar ca 2 x 2 cm.
Bryn köttet i omgångar i smör i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök och lägg ner i grytan. Låt löken steka med 2–3 min.
Koka den torkade chilin i vattnet ca 10 min tills chilin mjuknat. Ta upp chilin ur kokvattnet och skär dem i bitar. Spara kokvattnet.
Mixa chilin tillsammans med kokvattnet med mixerstav eller i en liten matberedare till en puré som inte behöver vara helt slät.
Häll den mixade chilipastan i grytan och tillsätt tomatpuré, chipotlepasta, krossade tomater, buljongtärningar, koriander, spiskummin och oregano. Lägg ner lagerblad och häll på öl. Sjud grytan under lock på svag värme ca 2 timmar.
Grytan är klar när köttet går lätt att dela med en gaffel. Koktiden kan variera beroende på vilken köttdetalj som används. Tillsätt extra vatten om chilin behöver sjuda längre. Skölj bönorna. Blanda ner dem i grytan och värm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer chipotlepasta. Servera chili con carnen med de olika tillbehören.
Chili con carne kan varieras på många olika sätt:
Ät chilin i tortillabröd eller tacoskal med olika tillbehör.
Enchiladas: Fyll tortillabröd med ris och chili och gratinera med ost.
Servera chilin med ris eller matvete och en sallad.
Som soppgryta i mindre skålar med bröd och tillbehör.
Fler goda grytor hittar du här: