Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chili con carne med chipotle

Chili con carne med chipotle går bra att förbereda dagen före eller flera dagar i förväg och frysa in. Chilin passar också bra att göra på vegofärs.

Chili con carne med chipotleChili con carne med chipotleChili con carne med chipotle
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 ghögrevsfärs
  • 2gula lökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 1chipotle (torkad chilifrukt)- torkad eller 1/2 tsk mald chipotlechili
  • 1 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 2 msktomatpuré
  • 1,5 mskpaprikapulver
  • 1 mskoregano
  • 2,5 tskspiskummin- mald
  • 2 tskchilipulver
  • 1,5 tskrårössocker
  • 2paprikor- stora, röda
  • 2 burkartomater- hela (à 400 g)
  • 1 flaskalageröl- ljust (33 cl)
  • 4 mskoxfond- konc
  • 30 gchoklad- mörk (70–99 %)
  • 2 förpvita bönor- t ex cannellinibönor (à 400 g)

Avokadosalsa

  • 3avokador
  • 1 msklime- pressad
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • 2 dlgräddfil
  • 1baguette

Garnering

  • 1 krukaoregano

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Blötlägg chilin i kokhett vatten ca 10 min.

  2. Halvera och kärna ur chilin. Bryn färsen runt om ca 3 min i olja så att det fortfarande är kvar grova bitar. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare ca 3 min. Krydda med 1 tsk salt.

  3. Tillsätt chipotlechili, tomatpuré, paprikapulver, oregano, spiskummin, chilipulver och socker. Stek ytterligare ca 2 min.

  4. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner paprikan i grytan och tillsätt tomater, öl och fond. Sjud under lock på medelvärme ca 20 min, rör om då och då.

  5. Riv chokladen fint på rivjärn. Skölj av bönorna i kallt vatten. Blanda ner choklad och bönor i grytan och koka ca 3 min.

  6. Avokadosalsa: Halvera och gröp ur avokadorna. Mosa fruktköttet och blanda med limesaften. Krydda med salt.

  7. Servera chilin med avokadosalsa, gräddfil och bröd. Garnera med oregano.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset!

Stek köttfärs i en rejält het stekpanna, och stek inte för mycket åt gången.

Låt köttfärsen få ordentligt med färg i stekpannan, då smakar den mer.