Chicken satay med jordnötssås
4 portioner
4 kycklingfiléer
grillspett
Marinad:
6 schalottenlökar, finhackade
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt
1 msk fisksås
2 tsk palmsocker eller råsocker
2 msk olja
2 krm svartpeppar, nymald
Sataysås:
5 dl Creamy coconut milk, Santa Maria
1 msk röd currypasta
60 g osaltade jordnötter, rostade och malda
1 msk fisksås
2 msk strösocker
1 tsk tamarind pasta
Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i långa remsor, lagom för att trä på grillspett. Lägg köttet i en plastpåse.
2. Blanda schalottenlök, gurkmeja och salt i en mortel och stöt sönder till en röra. Tillsätt fisksås och socker och rör om. Häll marinaden över kycklingköttet.
3. Gnid marinaden runt köttet och knyt ihop påsen. Lägg den på en tallrik i kylskåp för att marinera köttet, cirka två timmar.
4. Ta fram köttet 30 minuter innan det ska grillas i grillpanna eller under grillelementet i ugnen. Trä upp köttet på blötlagda träspett. Grilla köttet i het grillpanna eller under grillelementet i ugnen, cirka tio minuter runt om.
5. Koka ihop kokosmjölken tills den blir tjockare i konsistensen, cirka 20 minuter. Tillsätt chilipastan och låt sjuda fem minuter till. Tillsätt malda jordnötter och smaksätt med fisksås, strösocker och tamarind pasta. Servera såsen till grillspetten med kokt ris.