Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chicken Kiev – panerad kyckling fylld med vitlökssmör

Recept på chicken Kiev, panerad kyckling fylld med vitlöks- och persiljesmör. I Ukraina och andra länder i öst, där rätten är populär, lagas den ofta med kycklingfärs. Här används i stället hela filéer, som är enklare att hantera.

Chicken Kiev – panerad kyckling fylld med vitlökssmör
Chicken Kiev – panerad kyckling fylld med vitlökssmör
Chicken Kiev – panerad kyckling fylld med vitlökssmör
Chicken Kiev med färsk sparris och potatispuré Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4kycklingfiléer- (à 150 g)
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 0,5 dldill- hackad
  • 1 dlvetemjöl
  • 1,5 dlpanko- ströbröd
  • 1ägg- stort, eller 2 små
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 3 mskrapsolja

Potatis- och sötpotatispuré

  • 400 gpotatis
  • 400 gsötpotatis
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt

Tillbehör

  • 250 ggrön sparris
  • 0,5 msksmör

Garnering

  • persilja
  • dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smöret med skalad och pressad vitlök, persilja och dill. Platta ut det lätt och lägg in i frysen i ca 15 min.

  2. Puré: Skala potatis och söt-potatis och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1 dl. Låt -potatisen ånga av. Pressa eller mixa potatisen med en stavmixer. Späd med lite av kokvattnet. Tillsätt citronsaft och mixa samman till en puré. Krydda med salt.

  3. Häll upp mjöl och panko i var sin djup tallrik. Vispa upp ägget i en tredje tallrik. Krydda kycklingfiléerna runtom med salt och peppar. Gör en liten ficka i den tjockare delen av filén.

  4. Ta smöret ur frysen och skär det i 4 bitar. Tryck in en bit smör i fickan på varje filé. Doppa filéerna i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko.

  5. Bryn filéerna på båda sidorna i olja. Lägg över dem på en plåt eller i en ugnssäker form och tillaga dem mitt i ugnen i ca 15 min. Kontrollera att de är genomstekta med en termometer, de ska ha en innertemperatur på 70°.

  6. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten i ca 4 min. Låt den rinna av och vänd runt den i smör.

  7. Lägg upp kycklingen med purén och sparris på tallrikar och garnera med persilja och dill.

Vad tyckte du om receptet?