Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En förenklad version av Nobeldesserten 2022, skapad av Annie Hesselstad. Desserten består av cheesecakemousse, körsbärskompott och havrecrisp.
Sätt ugnen på 180°. Blanda färskost och socker. Tillsätt ägget och rör till en smidig smet. Blanda i crème fraiche. Pressa saften ur citronen och blanda ner den i smeten.
Häll smeten i en ugnssäker form, 26 x 10 cm, och grädda mitt i ugnen i ca 20 min tills cheesecaken har stelnat. Låt den kallna och låt stå i kylen i ca 12 tim.
Vispa upp cheesecaken med 50 g grädde så att den blir slät. Vispa upp 125 g grädde och vänd ner den i cheesecakeblandningen. Ställ moussen i kylen fram till servering.
Kompott: Blanda körsbär, socker och stjärnanis i en kastrull. Låt det koka upp och sjud sedan i ca 10 min. Red av med potatismjöl utblandat i lite kallt vatten. Häll kompotten i en burk och låt den kallna i kylen.
Havrecrisp: Sätt ugnen på 180°. Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda smulorna mitt i ugnen i ca 10 min. Rör om och grädda i ytterligare ca 2 min tills crispet fått fin färg. Låt det kallna.
Fördela cheesecakemoussen i glas eller skålar. Toppa med körsbärskompott och havrecrisp och servera.