Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cheesecakemousse med körsbärskompott

En förenklad version av Nobeldesserten 2022, skapad av Annie Hesselstad. Desserten består av cheesecakemousse, körsbärs­kompott och havrecrisp.

Annie Hesselstad
Cheesecakemousse med körsbärskompott
Cheesecakemousse med körsbärskompott
Cheesecakemousse med körsbärskompott
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 125 gnaturell färskost
  • 35 gströsocker
  • 1ägg
  • 150 gcrème fraiche
  • 0,5citron- saften av
  • 155 gvispgrädde

Körsbärskompott med stjärnanis

  • 200 gkörsbär- frysta
  • 90 gströsocker
  • 1stjärnanis
  • 5 gpotatismjöl

Havrecrisp

  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 70 ghavregryn
  • 45 gvetemjöl
  • 45 gljust muscovadosocker
  • 20 gströsocker
  • 20 gljus sirap
  • 2,5 gbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 3 gingefära- mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda färskost och socker. Tillsätt ägget och rör till en smidig smet. Blanda i crème fraiche. Pressa saften ur citronen och blanda ner den i smeten. 

  2. Häll smeten i en ugnssäker form, 26 x 10 cm,  och grädda mitt i ugnen i ca 20 min tills cheesecaken har stelnat. Låt den kallna och låt stå i kylen i ca 12 tim.

  3. Vispa upp cheesecaken med 50 g grädde så att den blir slät. Vispa upp 125 g grädde och vänd ner den i cheesecakeblandningen. Ställ moussen i kylen fram till servering.

  4. Kompott: Blanda körsbär, socker och stjärnanis i en kastrull. Låt det koka upp och sjud sedan i ca 10 min. Red av med potatismjöl utblandat i lite kallt vatten. Häll kompotten i en burk och låt den kallna i kylen.

  5. Havrecrisp: Sätt ugnen på 180°. Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Grädda smulorna mitt i ugnen i ca 10 min. Rör om och grädda i ytterligare ca 2 min tills crispet fått fin färg. Låt det kallna.

  7. Fördela cheesecakemoussen i glas eller skålar. Toppa med körsbärskompott och havrecrisp och servera.

Vad tyckte du om receptet?