Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på cheesecaketårta med rabarber. Det är vackert att garnera tårtan med ”rosor” av rabarber och levande blommor.
Ansa och skär rabarbern i tunna skivor på tvären (spara 3 stjälkar till garnering).
Mät upp rabarber och socker i en bunke och låt stå ca 30 minuter tills den saftar sig. Häll rabarber i en kastrull och koka under omrörning tills sockret löser sig och rabarbern blir mjuk, ca 5 minuter. Låt rabarbern rinna av i en finmaskig sil, lägg den i en skål och låt svalna. (Spara den avrunna rabarbersaften till att göra saft eller sirap.)
Smält chokladen och låt den svalna, men inte stelna.
Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå 5 minuter. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Vispa i cream cheese. Vispa i chokladen. Vispa i grädden, ca 1 dl i taget. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i en matsked vatten på svag värme i en liten panna. Tillsätt 2 dl av cream cheesesmeten och rör tills allt blandas. Blanda det med resten av cream cheesesmeten. Blanda i den avrunna rabarbern.
Lägg tårtbotten i en springform, 20 cm i diameter. Häll i cheesecakesmeten, täck med plastfilm och ställ i frysen över natten. Öppna formen och ta ut kakan. Ställ den på ett serveringsfat. Temperera i rumstemperatur ca 1 timme inför serveringen.
Ansa de sparade rabarberstjälkarna, lägg dem på en skärbräda och hyvla till tunna band, använd potatisskalare. Forma banden till ”rosor” och lägg på tårtan. Garnera med blommor och myntablad.
Recept från Mitt kök