Recept på cheesecakeflan toppat med färska bär. Tips! Vill du hellre baka portionsstora flan kan du använda 4–6 mindre tartelettformar istället för 1 stor form.
Recept och styling ur "Cheesecakes & kladdkakor" (Semic) av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén.
Boken finns på bland annat Adlibris. (Extern länk)
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 dlvetemjöl
1 mskströsocker
150 gsmör- kylskåpskallt
1 stortägg- kylskåpskallt
Kräm
150 gvit choklad
1 dlvispgrädde
150 gmascarpone
200 gcream cheese
1 dlsiktat florsocker
0,5 tskvaniljpulver
Garnering
5 – 6 dlbär- till exempel jordgubbar, hallon, blåbär, röda vinbär
1 askblommor- ätbara eller ekologiskt odlade rosor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Mät upp mjöl och socker i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills det formas en degboll.
Tryck ut degen i en pajform med låg kant, ca 20 cm i diameter, så att den kommer upp lite på kanten. Ställ i frysen ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen tills flanen är genomgräddad, ca 20 minuter. Låt kallna.
Hacka chokladen. Koka upp grädden i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen, lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Låt kallna men inte stelna.
Lägg mascarpone och cream cheese i en bunke och vispa ihop. Vispa i florsocker och vaniljpulver. Vispa i chokladmassan.
Dela stora bär. Lägg hälften av bären i flanen. Fördela över cheesecakekrämen. Garnera med resten av bären och blommorna.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3 · 4 röster)
Recept på cheesecakeflan toppat med färska bär. Tips! Vill du hellre baka portionsstora flan kan du använda 4–6 mindre tartelettformar istället för 1 stor form.
Recept och styling ur "Cheesecakes & kladdkakor" (Semic) av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén.
Boken finns på bland annat Adlibris. (Extern länk)