Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cheesecakebullar med hallon

Läckra bullar med en fyllning av halloncheesecake. Om du vill ha lite extra syra i bullarna så kan du tillsätta finrivet skal från en citron och några droppar citronsaft i cheesecake­fyllningen. Karlsbaderdeg är lite lyxigare med mer smör som ger bullarna en tydligare smörsmak.

Elisabeth Johansson
Cheesecakebullar med hallon
Cheesecakebullar med hallon
Cheesecakebullar med hallon
Foto: Helén Pe

Karlsbaderdeg

  • 50 gjäst
  • 2,5 dlmjölk- kylskåpskall
  • 11 dlvetemjöl
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 185 gsmör- rumsvarmt
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 1ägg

Cheesecakefyllning

  • 85 gsmör- rumsvarmt
  • 200 gfärskost
  • 1,5 dlflorsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)

Hallonfyllning

  • 200 ghallon- färska eller frysta
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Till pensling

  • 1ägg- uppvispat

Glasyr

  • 1,5 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen. Blanda i övriga ingredienser till degen och arbeta den i ca 10 min. Lägg på plastfolie på bunken och låt den stå i kylskåpet i 25–30 min. Gör fyllningen under tiden. 

  2. Cheesecakefyllning: Vispa upp smöret. Tillsätt färskost, florsocker, vaniljsocker och Maizena.

  3. Hallonfyllning: Mosa hallonen grovt och blanda dem med strö­socker och Maizena.

  4. Stjälp upp degen på en arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, 25 x 65 cm. Bred på cheesecakefyllningen. Fördela hallonen över och rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 3 cm breda. Ställ ut pappersformar på två plåtar. Lägg bullarna i pappersformarna med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 210 grader.

  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Blanda under tiden ihop florsocker och vatten till glasyren. Ringla glasyren över bullarna när de kommit ut ur ugnen. Pudra bullarna med florsocker vid servering.

Vad tyckte du om receptet?