Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bland det bästa med hösten är dess underbara frukter, som man kan baka sötsaker på. Här är en fantastisk cheesecake med söta plommon, syrlig citron och vit choklad.
Dela och kärna ur frukten. Skär stora frukter i klyftor. Lägg frukten i en släpplättstekpanna. Ringla över citronsaften och sirapen. Strö över sockret. Fräs frukten på medelstark värme tills sockret smält och frukten mjuknat. Låt kallna.
Sätt ugnen på 175 garder.
Botten: Klipp till bakplåtspapper till en rundel och lägg den i en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Finfördela kexen i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över formens botten. Ställ formen i frysen i cirka 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna.
Fyllning: Vispa 2 dl av grädden i en bunke. Koka upp resten av grädden i en släpplättpanna. Lägg i den vita chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna men inte stelna.
Vispa mascarpone och cream cheese krämigt i en stor bunke. Blanda i chokladsmeten. Blanda i den vispade grädden försiktigt.
Fördela hälften av fyllningen över kexbotten i formen. Lägg över cirka 2 dl av plommonen. Tillsätt resten av fyllningen och släta till ytan.
Täck cheesecaken med plastfilm och ställ i frysen över natten. Ta fram den 40–60 minuter före servering. Garnera med resten av plommonen och myntablad. Sikta över lite florsocker.
Recept från Mitt kök