Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cheesecake med limecurd och matcha

Recept på cheesecake med limecurd och matcha. Matcha är pulver av japanska gröna teblad. Pulvret ger fyllningen tegrön färg och mild smak av te. Men vill du hellre göra cheesecaken med enbart limecurd, går det alldeles utmärkt och blir också mycket gott.

Lena Söderström
Cheesecake med limecurd och matcha
Cheesecake med limecurd och matcha
Cheesecake med limecurd och matcha
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskströsocker
  • 150 gsmör
  • 1 stortägg

Limecurd

  • 3äggulor
  • 1ägg
  • 4 msksmör
  • 2 dlströsocker
  • 1 dllime- pressad
  • 1 mskmatchapulver

Fyllning

  • 4gelatinblad
  • 600 gnaturell färskost
  • 1 mskvatten
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • 3äggvitor
  • 2 dlströsocker
  • 4 mskvit sirap
  • 2lime
  • myntablad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, så att den kommer ut lite över kanten. Ställ i kylen i ca 30 min. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min.

  2. Limecurd: Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen och limesaften och vispa ihop. Sjud under kraftig vispning i 5–10 min tills blandningen blir tjock och krämig. Blanda 3 msk limecurd och matchapulver. Rör sedan ihop matcha- och limecurdblandningen med resten av limecurden.

  3. Fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.

  4. Vispa färskosten i ca 1 min. Tillsätt varm matcha- och lemoncurd och vispa ihop.

  5. Ta upp och smält gelatinbladen på svag värme i vattnet. Häll gelatinet i cheesecakesmeten och vispa ihop.

  6. Vispa grädden bara tills den tjocknar och vänd den i cheesecakesmeten. Häll fyllningen i pajskalet och låt stelna i kylen i 4–5 tim.

  7. Garnering: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop. Tillsätt resten av sockret i 2–3 omgångar och vispa ihop. Koka upp sirapen och häll den försiktigt i äggvitevispet och vispa snabbt ihop till en marängsmet.

  8. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av den ena och skär den andra i skivor. Garnera cheesecaken med spritsad maräng, limeskal, limeskivor och myntablad.

Vad tyckte du om receptet?