Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cheesecake med gubbröra

Den här cheesecaken smakar gubbröra tack vare den ansjoviskryddade sillen blandad med ägg, lök och majonnäs, gubbrörans klassiska ingredienser.

Cheesecake med gubbröra
Cheesecake med gubbröra
Cheesecake med gubbröra
Gubbröra-cheesecake Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 200 gkavring
  • 75 gsmör

Fyllning

  • 3gelatinblad
  • 200 gansjoviskryddad sill- avrunnen
  • 0,5rödlök
  • 2ägg- hårdkokta
  • 400 gnaturell färskost- typ Philadelphia
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 dlmajonnäs
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 2 mskdill- hackad
  • 2 mskgräslök- hackad
  • 34 mskröd stenbitsrom

Garnering

  • 2ägg- + 1, hårdkokta
  • 0,5rödlök
  • 0,5 krukagräslök
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Bryt kavringen i mindre bitar och finfördela dem till smulor i en matberedare. Smält smöret. Blanda smöret med kavringsmulet. 

  2. Tryck ut kavringsmeten i en form, med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med en rundel av bakplåtspapper i botten. Ställ in i kylen.

  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 7 min. Skär sillen i små tärningar. Skala och hacka lök och ägg.

  4. Vispa ihop färskost, crème fraiche och majonnäs.

  5. Värm citronsaften i en liten kastrull. Ta upp och låt genlatinbladen smälta i saften. Blanda gelatinet med 1 dl av färskostsmeten. Blanda sedan ner den i den större mängden färskostsmet. Blanda i dill, gräslök och rom. Vänd ner sill, lök och ägg och blanda försiktigt.

  6. Klä formens kant med en konditorplastremsa. Häll cheesecakesmeten i formen. Jämna till ytan och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i 5-6 tim.

  7. Ta cheesecake ur formen och ta bort plastremsan. Skala och riv 2 ägg på rivjärn. Skala och skär 1 ägg i klyftor. Skala och hacka rödlöken. Hacka gräslöken. Garnera cheesecaken med ägg, röd- och gräslök, äggklyftor och dillkvistar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: