Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cheesecake med äppelkompott

Det är vackert att garnera cheesecaken med en ros eller annan ätbar blomma.

Lena Söderström
Cheesecake med äppelkompott
Cheesecake med äppelkompott
Cheesecake med äppelkompott
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 300 gdigestivekex
  • 100 gsmör- smält

Äppelkompott

  • 56äpplen- gärna röda
  • 23 mskcitronsaft- färskpressad
  • 34 mskströsocker

Fyllning

  • 600 gcream cheese
  • 2 dlflorsocker
  • 0,5 lvaniljglass

Till garnering

  • ätbar blomma

Gör så här

  1. Finfördela kexen i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop.

  2. Tryck ut två tredjedelar av kexblandningen i en kakform med avtagbara kanter, 20 centimeter i diaeter. Ställ i frysen.

  3. Äppelkompott: Kärna ur, klyfta och skiva äpplena. Lägg dem i en stekpanna. Ringla över citronsaft och strö över socker. Koka upp under omrörning och sjud på ej för stark värme tills de är mjuka. Tillsätt lite vatten om det behövs. Rör om då och då. Låt kallna.

  4. Fyllning: Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke med elvisp i cirka 3 minuter.

  5. Skär glassen i bitar och låt ligga i rumstemperatur i cirka 20 minuter eller tills den mjuknar. Mosa glassen med en gaffel och blanda den med cream cheese.

  6. Varva fyllningen med resten av kexblandningen och äppelkompotten i formen. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

  7. Temperera 1 timme i kylskåp innan servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök