Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Julkryddad pepparkaks-cheesecake med lingon, kanel och kardemumma som smaksätter den krämiga fyllningen. Vackert röd gelé och små geléhjärtan garnerar julens läckra kaka. Kan förberedas dagen innan den ska serveras!
Sätt ugnen på 175°.
Mixa pepparkakor och smör. Tryck ut degen i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
Krossa kardemumma och kanel. Blanda creme fraiche, kesella, vaniljkesella, vaniljsocker, lingonsylt och kryddor.
Lägg 7 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten i en kastrull. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 2 timmar.
Lägg 2 1/2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Mixa lingonen med mixerstav. Sila dem. Blanda saften med sockret och mät till 2 1/2 dl.
Värm lite av lingonsaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Blanda gelatinblandningen med resten av saften. Låt blandningen bli trögflytande innan den hälls över kakan. Låt den stå kallt ytterligare ca 2 timmar.
Garnera med geléhjärtan.