Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cheddarkex med plommontopping

De här små kexen är stapelvara i bubbeltider. Underbart sötsalt plommonröra.

Cheddarkex med plommontopping
Cheddarkex med plommontopping
Cheddarkex med plommontopping
Foto: Ulrika Pousette

Cheddarkex med plommontopping

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 dlcheddarost- riven
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 100 gsmör
  • 1äggula

Topping

  • 6katrinplommon
  • 150 gnaturell färskost
  • 2 mskgräslök- hackad
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 100 gkallrökt lax- i tunna skivor

Gör så här

  1. Blanda mjöl, ost, socker, salt och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Linda in degrullen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i  ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler.

  3. Fyllning: Skär katrinplommonen i små bitar. Blanda dem med färskosten. Tillsätt gräslök och krydda med salt och peppar.

  4. Strimla laxen. Bred färskost på kexen och toppa med lax.

Vad tyckte du om receptet?