Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En bra kombination med asiatiskt citrongräs, kokos och svenska skogshallon. Chawanmushi är en japansk äggkräm, desserten är som en crème brûlée men utan karamelliserat socker på toppen. I stället toppas den med friska skogshallon. Har du inga skogshallon i frysen så köp svenska frysta hallon. På sommaren passar färska hallon så klart bäst. En god liten dessert som är enkel att göra och går fint att förbereda flera dagar innan.
Skär citrongräset i mindre bitar och banka sönder dem med en kastrull. Lägg citrongräset i en kastrull och tillsätt mjölk och socker. Låt sjuda i ca 5 min.
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den fått en gyllene färg. Lägg kokosen i kastrullen och låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt stå och dra under lock i 30–40 min. Sätt ugnen på 110°.
Sila mjölken genom en finmaskig sil. Vispa ihop mjölk och ägg. Sila smeten. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar.
Ställ formarna i ett vattenbad och täck dem med bakplåtspapper eller bakduk av silikon. Grädda mitt i ugnen i 50–60 min tills smeten lätt dallrar när man skakar formarna. Ta upp formarna ur vattenbadet och låt svalna. Ställ in formarna i kylen tills de är genomkalla.
Garnera chawanmushin med hallon och mangoldskott eller citronmeliss.