Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Charlottetårta

Charlottetårtor är en fantastisk klassiker, här med hallon och choklad i ljuv förening. Tårtan görs inte med savoirdikex även om det kan se så ut. I stället gräddar vi ett långt ”staket” av biskvideg, som sen böjs inuti bakringen och blir till en vacker kant runt tårtan.

Du behöver: 1 ringform cirka 10 centimeter innerdiameter och 6 centimeter hög.

Gör egen tårtform:

För att få en lagom liten och hög form på minitårtorna har vi använt en 2 liters petflaska och gjort en egen ringform. Skär bort botten på flaskan och skär sedan av flaskan så du får en 6 centimeter hög ringform. 

CharlottetårtaCharlottetårtaCharlottetårta
Ann-Charlotte Fägerlind

Biscuit cuiller

 • 2 stäggulor
 • 2 stäggvitor
 • 0,5 dlsocker
 • 3 mskvetemjöl
 • 1 mskflorsocker

Chokladmousse med hallon (fyllning)

 • 75 ghallon
 • 2 msksocker
 • 75 gmörk choklad- 60-70%
 • 1,5 dlgrädde

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader.

 2. Vispa äggulor och hälften av sockret till en ljus och fluffig smet.

 3. Vispa äggvitor och resten av sockret till en styv maräng.

 4. Blanda försiktigt ner ägguleskummet och vetemjölet i marängen till en luftig massa.

 5. Täck en plåt med bakplåts-papper och rita upp två cirklar, cirka 8 centimeter i diameter. Rita också upp en rektangel cirka 6 x 35 centimeter långt (formen för kakan som ska bli kanten på tårtan)

 6. Spritsa först ut smet i cirklarna till två bottnar. Spritsa sedan smet i rektangeln, så det blir som ett staket med 6 centimeter höga spjälor utan mellanrum. Se bilden på den färdiga tårtan.

 7. Pudra smeten med florsocker. Grädda 9–11 minuter tills svagt gyllene.Mousse: Koka upp hallon och socker och mixa till en puré. Smält chokladen och rör ner hallonpurén. Hallon-chokladkrämen ska bli cirka 40 grader. Vispa grädden till mjuka toppar. Vänd bestämt ner 1/3 av grädden i hallonchokladen. Vänd sedan ner resten av grädden med stora luftiga tag till en mousse. Dekorera med hallon och florsockerMontering av tårtan: Klä insidan på ringformen med den rektangulära kakan av biscuit cuiller. Skär eller klipp av kakan, så den passar. Lägg en botten längst ned i formen. Häll eller spritsa i mousse till hälften av formen är fylld. Lägg ner den andra botten. Fyll på med mousse nästan ända upp. Ställ tårtan svalt att stabiliseras. Tag ur tårtan ur formen. Garnera med hallon. Pudra med florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök