Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En fin tårta som du kan servera med färska hallon vid sidan av. Receptet är från hovtraktören Werner Vögeli och är sparat bland våra bästa recept.
Rulltårtsbotten: Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg ut ett ark bakplåtspapper på ett bord och strö över 3 msk av sockret i ett tunt lager.
Vispa ägg och resten av sockret vitt och pösigt i en bunke, använd gärna elvisp.
Blanda mjöl, bakpulver och vanilj- pulver och vänd dem (för hand) i äggvispet tills allt blandas. Häll i vattnet och blanda till en slät smet.
Utbakning: Bred ut smeten i ett jämt lager till en rektangel, 25 × 30 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, tills den fått fin färg.
Rulla ihop den tillsammans med det sockrade papperet från långsidan. Låt kallna i cirka 1 1⁄2 timme.
Rulla ut kakan och lägg den på papperet. Bred ut ett tunt lager sylt över kakan. Rulla ihop den från långsidan med hjälp av papperet och dela rulltårtan i två bitar. Slå in i plastfilm och låt vila i kylskåp.
Fyllning: Vispa ihop cream cheese och florsocker. Vispa i 1 1⁄2 dl av grädden i 2–3 omgångar.
Koka upp resten av grädden i en liten släpplättstekpanna. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Rör ner chokladen i cream cheese- massan.
Blötlägg gelatinet enligt anvisning på förpackningen, ta upp och smält det i en liten panna. Ta pannan från värmen och rör i cirka 2 dl av fyllningen. Häll sedan blandningen i bunken med fyllningen och rör om med elvisp tills allt blandas. Låt stå i cirka 15 minuter eller tills fyllningen börjar tjockna något, men inte stelna.
Klä en rund skål, som rymmer cirka 2 liter, med plastfolie. Skär rulltårtan i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem tätt ihop utmed skålens botten och kanter. Häll i fyllningen och täck med en bit plastfilm. Ställ i kylskåp att stelna i 4–5 timmar eller över natten.
Ta bort plastfilmsbiten och stjälp upp tårtan på ett fat. Garnera med siktat florsocker.
Recept från Mitt kök