Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ceviche nikkei

I nikkeiköket är fisken i cevichen rå, till skillnad från den traditionella peruanska cevichen. Vanligtvis görs den på vit fisk men den kan också lagas med pilgrimsmusslor, lax eller tonfisk. Här serveras den med klassiska tillbehör som majs och sötpotatis. Den typiska torkade majsen, chulpi, kan bytas ut mot rostad färsk, fryst eller konserverad majs.

Ceviche nikkei
Ceviche nikkei
Ceviche nikkei
Ceviche nikkei Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 350 gfiskfilé- (utan skinn och ben) t ex havsabborre, kolja, hälleflundra, gös eller pilgrimsmusslor
  • 1 dlchulpi (peruansk torkad majs)
  • 200 gsötpotatis
  • 200 gbutternutpumpa
  • 1 krmsalt
  • 0,5rödlök
  • 1 msksmör
  • 1 dlleche de tigresås- se recept

Friterade räkor

  • 12räkor- stora, skalade
  • 0,5 påsetempura frityrmix- (à 140 g)
  • 5 dlrapsolja

Garnering

  • 2 mskregnbågsrom
  • koriander

Gör så här

  1. Lägg majsen i kallt vatten i ca 1 tim.

  2. Skala sötpotatis och pumpa och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, spara 1 dl. Mixa potatis och pumpa, späd med lite av kokvattnet. Krydda med salt.

  3. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg den i kallt vatten i ca 15 min. Låt den rinna av.

  4. Häll av vattnet från majsen. Rosta majsen i en torr, het stekpanna. Tillsätt smör och fortsätt steka majsen i ca 10 min. Rör då och då.

  5. Friterade räkor: Blanda samman frityrmixen enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i frityrsmeten och -fritera dem i ca 1 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  6. Skär fisken i ca 2 cm stora tärningar. Blanda fisken med leche de tigre.

  7. Lägg pumpa- och sötpotatispuré och fisk på tallrikar. Toppa med friterade räkor, rostad majs, rödlök, regnbågsrom och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på leche de tigresås hittar du här!

Tänk på det här när du äter rå fisk:

• Se till att fisken är riktigt färsk.

• Livsmedelsverket rekommenderar att man först ska frysa all fisk som ska ätas rå.

• Rå vildfångad fisk kan innehålla skadliga parasiter. Dessa dör vid djupfrysning eller om fisken hettas upp.

• Frys därför all vildfångad fisk som ska ätas rå i minus 18° i 3 dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas.

När du köper fisk: Leta efter miljömärkningar som MSC, ASC och Krav, eller använd WWF:s fiskguide.