Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cassoulet som i marocko

Det här är en marockansk version av den franska klassikern Cassoulet, lammgryta med vita bönor. Så här års passar det utmärkt att blanda i lite extra värmande kryddor i en mustig gryta. Eftersom grytan innehåller bönor behövs inget annat tillbehör än ett gott bondbröd att suga upp såsen med.

Cassoulet som i marockoCassoulet som i marockoCassoulet som i marocko
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dlbönor- torkade stora vita
  • 2 kglammbog- eller rygg, styckat i grova bitar
  • smör
  • flingsalt
  • peppar- nymald
  • 2gula lökar
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 stormorot
  • 1 tskspiskummin
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tskingefära- malen
  • 3kryddnejlikor
  • 1kanelstång
  • 2 msktomatpuré
  • 1 burkkrossade tomater- 400 g
  • skal- av 1/2 apelsin
  • 300 gmerguez- eller annan kryddig korv
  • 0,51 tskharissa

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 8-10 timmar, eller över natten. Häll av blötläggningsvattnet.

  2. Bryn köttet i smör. Salta och peppra och ställ åt sidan.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i tärningar. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Skala apelsinen med en potatisskalare, lägg ner skalet i grytan.

  4. Lägg i köttet och de avrunna bönorna. Häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka grytan under lock tills kött och bönor är mjuka, cirka 1 1/2 timme. Salta grytan mot slutet av koktiden, annars blir bönorna svårkokta.

  5. Bryn korven och lägg ner den i grytan när cirka 15 minuter återstår. Skumma grytan från fett. Ta upp och skär korven i bitar. Smaka av med salt och harissa.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök