Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cassataparfait med limoncello

Len och gräddig men ändå frisk av citron och laddad med torkad frukt och vit choklad. Bättre blir det inte!

Cassataparfait med limoncello
Cassataparfait med limoncello
Cassataparfait med limoncello
Recept på Cassataparfait med limoncello Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dlfrukt- torkad hackad, t ex aprikoser, tranbär, sultanrussin
  • 2 tskcitronskal- strimlad
  • 2 mskcitron- pressad
  • 0,5 dllimoncello (citronlikör)- (citronlikör)
  • 100 gchoklad- vit
  • 0,5 dlpistaschnötter- skalade
  • 2ägg
  • 0,5 dlströsocker
  • 250 gmascarponeost
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • 1 krmguldpulver- ev, Dust från Mill & Mortar*

Gör så här

  1. Lägg frukt och citronskal i en skål och häll över citronsaft och limoncello. Blanda och låt stå 4 timmar, gärna längre. Riv eller finhacka chokladen. Finhacka ­pistaschnötterna.

  2. Ta fram tre bunkar. Skilj äggulorna från vitorna. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och luftigt. Vispa mascarpone och grädde luftigt. Vispa ­vitorna till fast skum.

  3. Vänd samman äggulevispet med mascarpone och grädde. Vänd ner choklad, nötter och frukt, spara lite av frukten till garnering. Vänd sist ner de ­vispade vitorna. Rör försiktigt så luften stannar kvar.

  4. Fördela smeten i portions­formar av silikon eller i en plastfolieklädd större form.

  5. Frys ca 4 timmar för små och 10 timmar för en större.

  6. Ta parfaiterna ur formarna när de är helt frysta. Garnera med marinerad frukt och guldpulver.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Gör dem gärna i muffinsformar av silikon, då lossnar de lätt. Andra formar måste man klä med plastfolie för att parfaiten ska lossna utan att den smälter.