När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
400 gcashewnötter- naturella
1 mskkokosolja- eller rapsolja
1 krmsalt
1,5 mskhonung
Smaksättning, välj något av följande till 1 sats
1 mskchiafrön
2 mskhampafrön
1 dlmörk choklad- mörk hackad, 70%
1 mskhonung
1 tskvaniljsocker
Gör så här
Blötlägg cashewnötterna i 2 liter lättsaltat vatten (1 krm salt/liter vatten) i cirka 2 timmar. Längre tid gör att de blir
mosiga. Låt nötterna rinna av. Torka dem väl med handduk. Lufttorka till nästa dag.
Foto: Per Ranung
blötlägg-cachewnotter
Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut cashewnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
Lägg nötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
Foto: Per Ranung
mixa-cashewsmör
Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder.
Foto: Per Ranung
smaksätt-mandelsmöret
Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll cashewsmöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl. Smören håller 3–4 veckor i kyl.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 25 röster)
Cashewsmör passar till
Cashewsmör är energirikt och nyttigt, eftersom nötter innehåller mycket omättade och fleromättade oljor, protein och mineraler.
Ät tillsammans med äppelklyftor, bre på bröd och riskakor, eller boosta smoothies med en klick av nötsmöret.
Nötsmör av andra sorters nötter
Foto: Per Ranung
Blötläggning
Fyteinsyra finns naturligt i frön och nötter och hämmar kroppens upptag av mineraler. Fyteinsyran neutraliseras genom blötläggning. Det är ett viktigt moment om man äter mycket frön och nötter. I annat fall, om nötter ingår någon gång i blandad kost, kan man hoppa över första momentet.