Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cashewsmör

Cashewsmör är gott på mackor, i kakor och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma, men det behövs en kraftfull matberedare eller mixer.

Cashewsmör
Cashewsmör
Cashewsmör
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 gcashewnötter- naturella
  • 1 mskkokosolja- eller rapsolja
  • 1 krmsalt
  • 1,5 mskhonung

Smaksättning, välj något av följande till 1 sats

  • 1 mskchiafrön
  • 2 mskhampafrön
  • 1 dlmörk choklad- mörk hackad, 70%
  • 1 mskhonung
  • 1 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Blötlägg cashewnötterna i 2 liter lättsaltat vatten (1 krm salt/liter vatten) i cirka 2 timmar. Längre tid gör att de blir mosiga. Låt nötterna rinna av. Torka dem väl med handduk. Lufttorka till nästa dag. 

    Foto: Per Ranung

    blötlägg-cachewnotter

  2. Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut cashewnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.

  3. Lägg nötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.

    Foto: Per Ranung

    mixa-cashewsmör

  4. Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder.

    Foto: Per Ranung

    smaksätt-mandelsmöret

  5. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll cashewsmöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl. Smören håller 3–4 veckor i kyl.

Vad tyckte du om receptet?

Cashewsmör passar till

Cashewsmör är energirikt och nyttigt, eftersom nötter innehåller mycket omättade och fleromättade oljor, protein och mineraler.

Ät tillsammans med äppelklyftor, bre på bröd och riskakor, eller boosta smoothies med en klick av nötsmöret.

Nötsmör av andra sorters nötter

Foto: Per Ranung

Blötläggning

Fyteinsyra finns naturligt i frön och nötter och hämmar kroppens upptag av mineraler. Fyteinsyran neutraliseras genom blötläggning. Det är ett viktigt moment om man äter mycket frön och nötter. I annat fall, om nötter ingår någon gång i blandad kost, kan man hoppa över första momentet.