Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Carnitas - långbakat kött i lergryta

Recept på carnitas, kött som långbakats i lergryta. Godaste tacoköttet.

Carnitas - långbakat kött i lergrytaCarnitas - långbakat kött i lergrytaCarnitas - långbakat kött i lergryta
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,5 kgfläskkarré- eller högrev
  • 1gul lök
  • 6vitlöksklyftor
  • 1 mskpaprika- rökt
  • 1 mskanchochilipulver
  • 1 msksalt
  • 2 mskmuscovadosocker- mörkt
  • 1apelsin- väl tvättad, rivet skal
  • 1röd chili
  • 1lagerblad
  • 2 mskmajsolja
  • 1mexikansk öl- t ex Negra Modelo, 355 ml

Mangosalsa

  • 2mango
  • 1rödlök- finhackad
  • 0,25habanero- finhackad
  • 1 mskkoriander- färsk, finhackad
  • 1lime- pressad saft
  • salt

Till servering

  • Majs- och vetetortillas- finstrimlad sallad, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mangosalsa

Gör så här

  1. Lägg en lergryta i kallt vatten 10 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i stora bitar, 5x5 cm. Blanda rökt paprika, ancho chilipulver, salt, muscovadosocker och rivet apelsinskal och gnid in dem i köttet. Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar och lägg i grytan. Lägg köttet ovanpå.

  2. Dela chilin och skrapa ur kärnorna och lägg i grytan tillsammans med lagerblad, olja och öl. Lägg lock på grytan och ställ in i ugnen, cirka 4 timmar, tills köttet känns mört.

  3. Sila av skyn i en gryta och koka ihop till hälften. Dra isär köttet i mindre bitar med två gafflar. Slå skyn över köttet och gratinera under grillelementet i ugnen vid 250 grader, cirka 5 minuter. Servera med tortillabröd, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mango salsa.

  4. Mangosalsa: Dela mangofrukterna på båda sidor om den platta kärnan. Skär fruktdelarna i klyftor och filéa loss skalet. Skär fruktköttet i små tärningar.

  5. Blanda frukten med lök, chili, koriander och limesaft. Smaka av med salt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

 

Här hittar recept på tillbehören:

 

Recept från Mitt kök