Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Carbonara med gröna ärter, ost och basilika

Recept på ärtcarbonara, pasta med gröna ärter, ägg, vitlök och basilika. Köp en stor påse ärter, det är mer ­ekonomiskt, och spara ­resten i frysen till andra middagar.

Carbonara med gröna ärter, ost och basilikaCarbonara med gröna ärter, ost och basilikaCarbonara med gröna ärter, ost och basilika
Ärtcarbonara - lättlagat och gott Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 gpasta- t ex spagetti
  • 250 ggröna ärter- frysta
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 100 gost- gärna lagrad
  • 3ägg
  • 0,5 förpbasilika- fryst (à 50 g)

Tillbehör

  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i ca 2 min. Blanda i ärterna och låt dem fräsa med i 2–3 min. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.

  2. Riv osten. Vispa upp äggen. Blanda ner nästan all ost, spara lite till garnering.

  3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av men spara 1–2 dl av kokvattnet. Häll tillbaka pastan i grytan och blanda ner ärtfräset. Ta grytan från värmen och tillsätt äggblandningen ­under omrörning. Späd med kokvattnet, lite i taget så att pastan får en krämig konsistens.

  4. Lägg upp pastan på tallrikar och strö över den sparade osten och basilika. Låt var och en få vrida över så mycket peppar som önskas.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: