Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Caponata med kikärtstopping är en klassisk siciliansk grönsaksröra som får här ett matigt täcke av kikärter och fetaost.
Halvera auberginen på längden och skär dem i halvmånar, 1/2 cm tjocka. Skala och hacka lök och vitlök.
Stek auberginen i olja 15–20 min i en ugnstålig gryta. Auberginen ska släppa vätska, bli helt mjuk och få lite färg. Tillsätt lök, vitlök och russin och stek ytterligare ca 5 min.
Rör ner tomater, vatten, oliver och vinäger i grytan och låt sjuda utan lock ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Ta undan 1 msk av pinjenötterna. Mixa resten av nötterna med kikärterna till småbitar. Smula i fetaost.
Krydda grytan med salt och peppar. Bred ut kikärtsblandningen över grytan. Strö över de sparade nötterna och ställ grytan mitt i ugnen utan lock. Gratinera tills toppingen fått fin färg, ca 20 min. Garnera med basilika och servera caponatan med bröd.