Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Caponata med kikärtstopping

Caponata med kikärtstopping är en klassisk siciliansk grönsaksröra som får här ett matigt täcke av kikärter och fetaost.

Caponata med kikärtstoppingCaponata med kikärtstoppingCaponata med kikärtstopping
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2auberginer- medelstora (ca 500 g)
  • 0,5 dlolivolja
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,75 dlrussin
  • 1 burkkörsbärstomater- (400 g)
  • 2 dlvatten
  • 1 dlsvarta oliver- utan kärnor
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 1 burkkikärter- (400 g)
  • 0,75 dlpinjenötter
  • 150 gfetaost

Garnering

  • basilika

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Halvera auberginen på längden och skär dem i halvmånar, 1/2 cm tjocka. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Stek auberginen i olja 15–20 min i en ugnstålig gryta. Auberginen ska släppa vätska, bli helt mjuk och få lite färg. Tillsätt lök, vitlök och russin och stek ytterligare ca 5 min.

  3. Rör ner tomater, vatten, oliver och vinäger i grytan och låt sjuda utan lock ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Ta undan 1 msk av pinjenötterna. Mixa resten av nötterna med kikärterna till småbitar. Smula i fetaost.

  5. Krydda grytan med salt och peppar. Bred ut  kikärtsblandningen över grytan. Strö över de sparade nötterna och ställ grytan mitt i ugnen utan lock. Gratinera tills toppingen fått fin färg, ca 20 min. Garnera med basilika och servera caponatan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?