Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Att ta till vara på dagsgammalt torrt bröd är det toskanska kökets specialitet. Här rostar vi det och toppar sedan med bönor och en mustig buljong. Resultatet blir att brödet absorberar den smakrika buljongen och får ett mjukt och gott innanmäte, medan skorpan fortfarande är krispig. För ytterligare krisp tillsätts prosciuttochips.
Lägg bönorna i kallt vatten i ca 12 tim.
Sila bort vattnet från bönorna och skölj dem. Lägg bönorna i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 30 min.
Skala och halvera löken. Skala 2 vitlöksklyftor.
Häll bort vattnet från bönorna och lägg tillbaka dem i kastrullen. Lägg ner lök och vitlök. Tillsätt 2 msk olja, parmesanostkanter, timjankvistar och salt. Häll på vatten så att det är ca 5 cm över bönorna. Koka upp och låt sedan sjuda under lock tills bönorna är mjuka, det kan ta upp till 2 tim beroende på hur länge bönorna blötlades. Se till att bönorna hela tiden är under vatten, om inte fyll på med mer vatten.
Ta upp och kasta bort lök, vitlök, parmesankanter och timjan. Smaka av buljongen med citronsaft och eventuellt mer salt.
Sätt ugnen på 200°. Pensla brödskivorna med 2 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i 5–10 min tills de är gyllenbruna.
Lägg skinkskivorna på plåten. Rosta dem mitt i ugnen i ca 5 min tills de är krispiga. Låt svalna i ca 1 min och bryt dem sedan i 4 bitar.
Lägg brödskivorna i djupa tallrikar. Toppa med bönorna. Strö över parmesanost. Toppa med ett prosciuttochips, timjan, peppar och lite rivet citronskal. Häll lite buljong i varje tallrik och servera direkt.
Läs också: