Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Canard à l’orange

Canard à l’orange är en fransk klassiker. Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott och inte särskilt svårt att laga.

Canard à l’orange
Canard à l’orange
Canard à l’orange
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2ankbröst- (à 300 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Apelsinsås

  • 1apelsin
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlrödvinsvinäger
  • 4 dlvatten
  • 1 tärninghönsbuljong
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 0,5 dlportvin- rött
  • 1 mskapelsinlikör- Cointreau eller Grand Marnier
  • 1 msksmör- rumsvarmt

Ugnsrostad potatis

  • 500 gfärskpotatis- eller små delikatesspotatisar
  • 3 mskolivolja
  • 1,5 tskflingsalt

Garnering

  • 2apelsiner
  • 4 mskströsocker
  • 1 mskvatten
  • timjan- eller oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna. Krydda med salt och peppar.

  2. Lägg ankan i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen ca 15 min till 67° innertemperatur. Ta ut ankan och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.

  3. Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinsaft. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning. Låt koka tills sockret smält. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red  såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.

  4. Potatisen: Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut potatisen och strö över flingsalt.

  5. Garnering: Skölj apelsinerna i ljummet vatten. Smält sockret med vattnet i en stekpanna och låt koka till en karamell. Lägg i apelsinskivorna och låt koka med 2–3 min.

  6. Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat eller i en stor stekpanna och garnera med örter. Servera med apelsinsåsen.

Vad tyckte du om receptet?