Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Canard à l’orange är en fransk klassiker. Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott och inte särskilt svårt att laga.
Sätt ugnen på 175°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Lägg ankan i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen ca 15 min till 67° innertemperatur. Ta ut ankan och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.
Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinsaft. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning. Låt koka tills sockret smält. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.
Potatisen: Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut potatisen och strö över flingsalt.
Garnering: Skölj apelsinerna i ljummet vatten. Smält sockret med vattnet i en stekpanna och låt koka till en karamell. Lägg i apelsinskivorna och låt koka med 2–3 min.
Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat eller i en stor stekpanna och garnera med örter. Servera med apelsinsåsen.