Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cake salé à la lorraine - fransk matig kaka


Cake salé betyder ungefär "salt mjuk kaka" på franska. Fransmännen älskar att servera Cake salé på buffébordet eller att ha med den i picknickkorgen. Visst liknar den våra matmuffins, men med olivolja och vitt vin i smeten blir smaken elegantare. Cake salé går bra att frysa in. Värm den gärna en aning i mikron före servering. Låt den ersätta matpajen och bjud gärna på en sallad till.

Cake salé à la lorraine - fransk matig kaka

Cake salé à la lorraine - fransk matig kaka

Cake salé à la lorraine - fransk matig kaka

Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 3ägg
  • 1 dlolivolja
  • 1 dlvin- vitt (eller mjölk)
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 2 krmpeppar
  • 1,5 dlost- grovriven (grevétyp)
  • 200 grökt sidfläsk
  • 1 dlsvarta oliver

Gör så här

  1. Vispa ägg, olja och vätska (vin eller mjölk) i en bunke.

  2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner mjölblandningen lite åt gången i smeten. Rör tills blandningen blir jämn.

  3. Blanda ner salt, peppar och den rivna osten.

  4. Skär fläsket i tärningar och stek det så det får lite färg. Låt det svalna en aning på hushållspapper. Vänd ner fläsk och oliver i smeten.

  5. Häll smeten i en smörad och bröad avlång kakform cirka 1,5 liter och grädda i ugn, 175 grader, i 45 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök