Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Café noisette mon amour

Bjud på den här tårtan redan till frukost och skippa caffe latten! Den morgonen kommer din älskade aldrig glömma. Tårtan består av krämig espressomousse mellan bottnar gjorda på flingor och smält choklad. Hela tårtan går att sätta samman minst en dag innan.

Café noisette mon amourCafé noisette mon amourCafé noisette mon amour
Ann-Charlotte Fägerlind

Krispig botten

  • 50 gRice krispies- rice crispies
  • 75 gmjölkchoklad- av bra kvalitet

Fyllning

  • 2 stgelatinblad
  • 0,5 dlmjölk
  • 1 dlespresso- stark
  • 0,75 dlsocker
  • 2 stäggulor
  • 1,5 dlgrädde

Dekoration

  • 75 ghasselnötter
  • 0,5 dlsocker
  • 2 tskvatten
  • 1 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Botten:  Smält chokladen i mikro eller över vattenbad till cirka 45 grader.
     Blanda den smälta choklad med rice crispies.
     Täck en plåt med bak-plåtspapper och rita upp två cirklar med ringformen som mall.
     Skeda upp chokladsmeten i cirklarna och forma till två bottnar, cirka 1,5 centimeter höga. Ställ svalt att stelna.Fyllning:   Blötlägg gelatinet.
     Vispa äggulorna luftigt tillsammans med sockret.
     Blanda espresson och mjölken i en kastrull och vispa ner äggvispet.
     Värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen börjar tjockna något, cirka 85 grader. Får inte koka!
     Häll kaffeblandningen genom en sil ner i en bunke. Krama ur och vispa ner gelatinet. Ställ svalt tills temperaturen är cirka 25 grader.
     Vispa grädden till mjuka toppar. Vänd ner grädden i kaffeblandningen i två omgångar. Klar att hälla i formen.Dekoration:  Värm ugnen till 200 grader. Lägg hasselnötter på en plåt och rosta dem gyllene i ugnen. Gnugga sedan av skalen.
     Blanda socker, vatten och citron i en kastrull och koka tills det börjar tjockna något. (cirka 118 grader).
     Blanda i hasselnötterna och rör tills sockret vitnar. Fortsätt att röra tills sockret smälter till en karamell.
     Slå upp på bakpapper och låt svalna. Krossa sedan till småbitar.
    Montering av tårtan:
     Täck ringformen med plastfolie undertill. Lägg i en av crispbottnarna. Häll på bavaroisen till hälften, lägg ner den andra crispbotten och fyll ända upp. Ställ tårtan kallt, så den stabiliseras.
     Tag ur tårtan ur formen. (Skär eventuellt med varm fuktad kniv runt kanten så den lossar). Täck tårtan med hasselnötkrosset. Tårtan kan även frysas innan den kläs med krosset.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök