Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Caesarsallad med citronmarinerad kyckling

Så enkelt gör du världens godaste caesarsallad - och självklart då med en hemmagjord caesardressing. Hemligheten? Inga konstigheter, bara en bra kombination av rena smaker.   

Caesarsallad med citronmarinerad kyckling
Caesarsallad med citronmarinerad kyckling
Caesarsallad med citronmarinerad kyckling
Foto: Michael Förster

Ingredienser

  • 34kycklingfiléer- (450 g)
  • 0,5citron- rivet skal
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 tskflingsalt
  • 1 mskrosmarin- finhackad färsk
  • 2romansallad- huvuden
  • 4vitt bröd- skivor
  • 2 mskolivolja
  • 30 gparmesan- hyvlad

Dressing

  • 1äggula
  • 6sardellfiléer- finhackade
  • 1 tskdijonsenap
  • 12vitlöksklyftor- pressade
  • 1 tskworcestershiresås
  • 2 tskcitron- pressad
  • 2 tskvitvinsvinäger
  • 1 dlolivolja
  • 2 dlparmesan- riven
  • 2 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskmjölk- ev.

Gör så här

  1. Skär några sneda snitt på ovansidan av varje bröstfilé. Lägg dem på en tallrik. Krydda med citronskal, citronsaft, peppar, salt och rosmarin. Lägg på plastfolie och låt dem stå svalt medan du gör själva salladen.

    Foto: Michael Förster

    cesarsallad_2

  2. Caesardressing: Ställ en rundbottnad skål på en fuktad handduk så att den står stabilt. Lägg äggula, sardellfiléer, senap, vitlök, worcestersås, citronsaft och vinäger i skålen.>

    Foto: Michael Förster

    cesardressing

  3. Vispa ner oljan först droppvis och sedan i en jämn stråle till en slät majonnäs. Blanda ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Rör ner mjölk för en mjukare konsistens.

    Foto: Michael Förster

    cesarsallad

  4. Skölj salladen och låt den rinna av väl. En salladsslunga är bra för att få salladen torr och fin. Riv salladen i bitar. Det är bättre att riva salladen än att skära. En riven kant blir ojämnare och tar upp dressingen bättre. Lägg bitarna i en rymlig skål och blanda med dressingen.

    Foto: Michael Förster

  5. Kantskär brödbitarna och skär skivorna i tärningar. Lägg dem i en plastpåse och ringla över olja. Blås in luft i påsen, håll ihop så att luften stannar som i en ballong. Skaka lätt så att brödtärningarna blandas med oljan. Stek tärningarna på medelvärme till gyllengul färg.

    Foto: Michael Förster

  6. Hetta upp en grillpanna och stek kycklingfiléerna ca 2 min på varje sida på hög värme. Sänk därefter värmen och låt dem steka ca 10 min tills innertemperaturen är 68°. Skär upp filéerna i skivor och servera med sallad och krutonger.

  7. Garnera med hyvlad parmesan.

    Foto: Michael Förster

Vad tyckte du om receptet?

En "äkta" caesarsallad

Klassikern caesarsallad fortsätter framgångsrikt att reta aptiten världen över.

Caesarsalladen lär vara skapad i Tijuana på 1920-talet av köksmästaren Caesar Cardini. Vad en ”äkta” caesarsallad innehåller är osäkert, men äggula, olivolja, parmesan, salladsblad och krutonger finns alltid med. Ifall sardellerna också var med från början råder det delade meningar om.