Så enkelt gör du världens godaste caesarsallad - och självklart då med en hemmagjord caesardressing. Hemligheten? Inga konstigheter, bara en bra kombination av rena smaker.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 – 4kycklingfiléer- (450 g)
0,5citron- rivet skal
0,5 mskcitron- pressad
2 krmsvartpeppar- nymald
2 tskflingsalt
1 mskrosmarin- finhackad färsk
2romansallad- huvuden
4vitt bröd- skivor
2 mskolivolja
30 gparmesan- hyvlad
Dressing
1äggula
6sardellfiléer- finhackade
1 tskdijonsenap
1 – 2vitlöksklyftor- pressade
1 tskworcestershiresås
2 tskcitron- pressad
2 tskvitvinsvinäger
1 dlolivolja
2 dlparmesan- riven
2 krmsalt
2 krmsvartpeppar- nymald
1 mskmjölk- ev.
Gör så här
Skär några sneda snitt på ovansidan av varje bröstfilé. Lägg dem på en tallrik. Krydda med citronskal, citronsaft, peppar, salt och rosmarin. Lägg på plastfolie och låt dem stå svalt medan du gör själva salladen.
Foto: Michael Förster
cesarsallad_2
Caesardressing: Ställ en rundbottnad skål på en fuktad handduk så att den står stabilt. Lägg äggula, sardellfiléer, senap, vitlök, worcestersås, citronsaft och vinäger i skålen.>
Foto: Michael Förster
cesardressing
Vispa ner oljan först droppvis och sedan i en jämn stråle till en slät majonnäs. Blanda ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Rör ner mjölk för en mjukare konsistens.
Foto: Michael Förster
cesarsallad
Skölj salladen och låt den rinna av väl. En salladsslunga är bra för att få salladen torr och fin. Riv salladen i bitar. Det är bättre att riva salladen än att skära. En riven kant blir ojämnare och tar upp dressingen bättre. Lägg bitarna i en rymlig skål och blanda med dressingen.
Foto: Michael Förster
Kantskär brödbitarna och skär skivorna i tärningar. Lägg dem i en plastpåse och ringla över olja. Blås in luft i påsen, håll ihop så att luften stannar som i en ballong. Skaka lätt så att brödtärningarna blandas med oljan. Stek tärningarna på medelvärme till gyllengul färg.
Foto: Michael Förster
Hetta upp en grillpanna och stek kycklingfiléerna ca 2 min på varje sida på hög värme. Sänk därefter värmen och låt dem steka ca 10 min tills innertemperaturen är 68°. Skär upp filéerna i skivor och servera med sallad och krutonger.
Garnera med hyvlad parmesan.
Foto: Michael Förster
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 15 röster)
En "äkta" caesarsallad
Klassikern caesarsallad fortsätter framgångsrikt att reta aptiten världen över.
Caesarsalladen lär vara skapad i Tijuana på 1920-talet av köksmästaren Caesar Cardini. Vad en ”äkta” caesarsallad innehåller är osäkert, men äggula, olivolja, parmesan, salladsblad och krutonger finns alltid med. Ifall sardellerna också var med från början råder det delade meningar om.