Caesarsallad med kyckling, söt krispig sallad med en dressing med mycket umamismak från sardell och parmesanost är mångas favorit. Romansalladen är viktig, den är krispig och stadig, håller formen bra och har god sötma.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 – 3salladshuvuden- t ex romansallad eller cosmopolitan
400 gkycklingfiléer
1 tsksalt- + 2 krm
2 kvistarrosmarin
4 skivorvitt surdegsbröd
0,5 dlolivolja
Dressing
1ägg- litet
1vitlöksklyfta
1 dlolivolja- mild, rapsolja eller solrosolja
1 dlolivolja
4sardeller
1 mskpressad citron
1 mskvitvinsvinäger
1 tskworcestersås
1 krmsalt
1 krmnymald svartpeppar
2 dlparmesanost- riven
Gör så här
Skölj salladen och torka den i en salladsslunga eller låt den rinna av väl i ett durkslag och sedan på en handduk. Krydda kycklingfiléerna med 1 tsk salt, 2 krm peppar och repad rosmarin. Skär brödet i tärningar och blanda med olja, 2 krm salt och 1 krm peppar.
Dressing: Knäck ägget i en mixerbägare. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt de båda oljesorterna, sardeller, citronsaft, vinäger och worcestersås. Sätt ner en stavmixer i botten på bägaren och mixa tills det börjat bli krämigt. Dra sedan stavmixern sakta uppåt. Det ska bli en krämig dressing. Krydda med salt och peppar. Blanda ner hälften av osten och spara resten till att strö över salladen.
Rosta brödtärningarna i en stekpanna så att de får lite färg. Det kan förberedas i god tid. Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt, 70° i innertemperatur. Låt svalna och skär kycklingen i bitar.
Blanda hälften av dressingen väl med salladen och lägg på ett stort fat. Strö över brödtärningar, kyckling och den sparade parmesanosten. Servera resten av dressingen vid sidan om.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 2,9 · 7 röster)
SALLAD Salladen ska ha söt smak och vara krispig. Den får inte vara blöt, låt rinna av väl eller använd en salladsslunga.
BRÖDTÄRNINGAR Brödtärningar, gärna av ljust surdegsbröd, hör till. De smakar allra bäst nystekta.
OLIVOLJA Mild olivolja passar bra och ger inte lika kraftig smak som annan smakrik olivolja men även rapsolja och solrosolja fungerar bra eftersom sardellerna och parmesanosten ger så mycket smak.
KYCKLING Kyckling är vanligt i caesarsallad, men i stället kan man ta en bit grillad eller varmrökt lax alternativt skalade räkor.