Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Caesarsallad med hemgjord dressing

Caesarsallad med kyckling, söt krispig sallad med en dressing med mycket umamismak från sardell och parmesanost är mångas favorit. Romansalladen är  viktig, den är krispig och stadig, håller formen bra och har god sötma.

Caesarsallad med hemgjord dressingCaesarsallad med hemgjord dressingCaesarsallad med hemgjord dressing
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 23salladshuvuden- t ex romansallad eller cosmopolitan
  • 400 gkycklingfiléer
  • 1 tsksalt- + 2 krm
  • 2 kvistarrosmarin
  • 4 skivorvitt surdegsbröd
  • 0,5 dlolivolja

Dressing

  • 1ägg- litet
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlolivolja- mild, rapsolja eller solrosolja
  • 1 dlolivolja
  • 4sardeller
  • 1 mskpressad citron
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 tskworcestersås
  • 1 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 2 dlparmesanost- riven

Gör så här

  1. Skölj salladen och torka den i en salladsslunga eller låt den rinna av väl i ett durkslag och sedan på en handduk. Krydda kycklingfiléerna med 1 tsk salt, 2 krm peppar och repad rosmarin. Skär brödet i tärningar och blanda med olja, 2 krm salt och 1 krm peppar.

  2. Dressing: Knäck ägget i en mixerbägare. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt de båda oljesorterna, sardeller, citronsaft, vinäger och worcestersås. Sätt ner en stavmixer i botten på bägaren och mixa tills det börjat bli krämigt. Dra sedan stavmixern sakta uppåt. Det ska bli en krämig dressing. Krydda med salt och peppar. Blanda ner hälften av osten och spara resten till att strö över salladen.

  3. Rosta brödtärningarna i en stekpanna så att de får lite färg. Det kan förberedas i god tid. Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt, 70° i innertemperatur. Låt svalna och skär kycklingen i bitar.

  4. Blanda hälften av dressingen väl med salladen och lägg på ett stort fat. Strö över brödtärningar, kyckling och den sparade parmesanosten. Servera resten av dressingen vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

SALLAD Salladen ska ha söt smak och vara krispig. Den får inte vara blöt, låt rinna av väl eller använd en salladsslunga.

BRÖDTÄRNINGAR Brödtärningar, gärna av ljust surdegsbröd, hör till. De smakar allra bäst nystekta.

OLIVOLJA Mild olivolja passar bra och ger inte lika kraftig smak som annan smakrik olivolja men även rapsolja och solrosolja fungerar bra eftersom sardellerna och parmesanosten ger så mycket smak.

KYCKLING Kyckling är vanligt i caesarsallad, men i stället kan man ta en bit grillad eller varmrökt lax alternativt skalade räkor.