Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ca Lax La Vong – lax la vong

Recept på Ca Lax La Vong –  lax la vong. Klassisk rätt från norra Vietnam där man använder kattfisk eller annan vit fisk. Dill är en vanlig krydda i norra Vietnam.

Ca Lax La Vong –  lax la vong
Ca Lax La Vong –  lax la vong
Ca Lax La Vong –  lax la vong
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- med skinn
  • 40 ggalangal
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 tskräkpasta
  • 1 tskasiatisk fisksås
  • 1 mskcrème fraiche
  • 0,5 tskgurkmeja
  • 50 grisnudlar
  • 50 gsalladslök
  • 1 knippadill
  • 2 dlrapsolja
  • 8gemsalladsblad

Garnering

  • 0,25 dljordnötter- rostade
  • evräkchips

Nuoc cham (dippsås)

  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 0,5röd chili- birds eye (stark)
  • 1,5 mskströsocker
  • 1,5 msklime- pressad
  • 1 mskasiatisk fisksås
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Skär laxen, med skinnet kvar, i åtta stora kuber. Skölj galangalen noga. Skala vitlöken. Finriv galangal och vitlök. Blanda med crème fraiche och gurkmeja. Vänd ner fisken i blandningen, låt stå i kylen ca 2 timmar.

  2. Nuoc cham: Skala vitlöksklyftan. Kärna ur chilin. Mortla vitlök, chili och socker. Tillsätt limesaft, fisksås och vatten.

  3. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola hastigt med kallt vatten, låt rinna av. Ansa och skär salladslöken i ca 8 cm långa bitar. Finstrimla den vita delen. Skär dillen mitt itu.

  4. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Skrapa av det mesta av marinaden från fisken, stek den i olja ca 2 min på varje sida. Ta upp fisken på ett fat. Fräs salladslök och dill i olja ca 30 sekunder.

  5. Fördela risnudlarna i salladsbladen. Lägg på laxbitarna. Toppa med lök- och dillfräs och grovhackade jordnötter. Garnera eventuellt med räkchips. Servera med nuoc cham-sås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Minh du Alneng:

Cha Ca La Vong är en rätt gjord på ett slags mal från Röda floden som man marinerar i galangal, fermenterat ris, räkpasta, gurkmeja och dill. Den serverades på en restaurang i Hanoi för snart hundra år sedan, och rätten blev så populär att myndigheterna döpte om gatan där den ligger till Cha Ca. Lax La Vong är en förenklad variant av den rätten.