Recept & styling: Lena Söderström Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Läs också:
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vacker som en blomma blir den här pajen på butternutpumpan.
Nyp ihop mjöl och smör till smulig massa. Ringla över vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 20 minuter. Tryck ut degen i en pajform med låga kanter, ca 22 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut pajen.
Dela och kärna ur pumpan. Ekologiskodlad pumpa behöver inte skalas. Lägg den i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker. Salta. Koka ca 15 minuter eller tills pumpan börjar bli mjuk, blir då lättare att skära i tunna skivor. Ta upp pumpan och låt den kallna.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
Skala och strimla löken. Fräs den i 3 msk av oljan ca 5 minuter. Salta och peppra.
Skär pumpan i tunna skivor. Lägg lök och pumpa i pajen. Pensla pumpan med resten av oljan och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Lägg på timjankvistarna och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills pumpan är mjuk och har fått fin färg. Garnera med flingsalt. Smula getosten och blanda den med creme fraichen.
Servera pajen med getostkräm och honung.
Recept & styling: Lena Söderström Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Recept från Mitt kök