Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Butterkaka med vinbär och vaniljkräm

Recept på vinbärsbullar i form av en saftig butterkaka fylld med vinbär och vaniljkräm. Krämen går att förbereda och håller i kyl i ett par dagar. Denna butterkaka är gjord i en mindre form men det går bra att använda en större form också.  Då får alla bullar plats.

Butterkaka med vinbär och vaniljkrämButterkaka med vinbär och vaniljkrämButterkaka med vinbär och vaniljkräm
Liten butterkaka med vinbär Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 satsgrunddeg

Vaniljkräm

  • 0,5vaniljstång
  • 2 dlmjölk
  • 3äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 25 gsmör

Fyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 100 gsvarta vinbär- eller röda, färska eller frysta
  • 2 mskströsocker
  • 0,75 mskkardemummakärnor- stötta

Pensling

  • 1ägg

Glasyr

  • 2 dlflorsocker
  • 1,5 mskvatten

Gör så här

  1. Gör grunddegen enligt receptet. 

  2. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Värm mjölk, vaniljstång och -frön i en kastrull. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse. Vispa i den varma mjölken och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud blandningen till en tjock kräm under vispning. Ta kastrullen från värmen, rör i smör och låt kallna.

  3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölad arbetsbänk. Bred över smör och strö över vinbär och socker.

  4. Gör ett treslag, vik en tredjedel av degen in mot mitten och därefter den andra delen över så att det bildas tre lager. Kavla ut plattan försiktigt och rulla därefter ihop den likt en rulltårta på längden. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar.

  5. Lägg 8 bitar i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter med 2–3 cm mellanrum. Lägg resterande bullar på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30–45 min.

  6. Sätt ugnen på 180° varmluft. Fyll en spritspåse med vaniljkräm. Tryck till mitt på bullarna så att det bildas en grop. Spritsa i ordentligt med kräm i gropen. Vispa upp ägget och pensla bullarna med ägg.

  7. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna. Höj ugnsvärmen till 225° och grädda bullarna i 12–15 min.

  8. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Ringla glasyren över butterkakan som ett rutmönster. Låt stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset: Används frysta vinbär så blanda dem med 1 msk vetemjöl innan de strös över degen. Butterkakan går bra att frysa, men vänta med att lägga på glasyren till strax före servering.

Recept till grunddeg för vetebullar: