När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
50 gjäst
5 dlvatten
15 dlvetemjöl special
2 dlströsocker
1 tsksalt
150 gsmör- rumsvarmt
1ägg
Vaniljkräm
4 dlmjölk
0,6 dlströsocker
0,5vaniljstång
0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)
3äggulor
20 gsmör
Inkokt rabarber
400 grabarber
1 dlströsocker
Sockerlag
0,5 dlströsocker
0,5 dlvatten
Topping
40 gpistaschnötter- hackade
Gör så här
Arbeta ihop jäst, vatten, vetemjöl, strösocker, salt, smör och ägg i bunken till en köksassistent med degkrok. Arbeta degen i ca 10 min på medelhastighet till en fin och elastisk deg. Den skall vara ganska lös men tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs. Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
Vaniljkräm: Häll mjölken i en kastrull och värm upp den med hälften av strösockret och frön från ½ delad och urskrapad vaniljstång.
Blanda resterande strösocker med Maizena och äggulor i en bunke och vispa upp det lätt.
När mjölken precis börjar sjuda, häll den sakta i äggulevispet medan du vispar ihop det, häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den på medelvärme. Sjud blandningen i ca 1 min. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret tills allt är helt blandat. Lägg plastfolie direkt mot ytan och låt krämen svalna.
Inkokt rabarber: Skölj rabarbern och skär den i centimeterstora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker och värm upp på låg värme tills sockret smält och rabarbern mjuknat något men ändå har kärnan kvar. Sila av det mesta av vätskan i en skål.
Smörj tre formar, 24–26 cm i diameter. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
Kavla ut degen till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på hälften av vaniljkrämen och rulla ihop degen från långsidan. Dela den i ca 27 delar och lägg 9 bullar i varje form. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Spritsa sedan i resterande vaniljkräm, en klick i varje bulle. Lägg rabarber på varje bulle.
Grädda butterkakorna, en i taget, mitt i ugnen i ca 25 min, tills de har fått fin gyllene färg.
Sockerlag: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull och ta sedan kastrullen från värmen. Pensla butterkakorna så fort de kommer ur ugnen och toppa dem med pistaschnötter.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 22 röster)
Tips! Sockerlagen som blir kvar från rabarbern kan användas till att göra lemonad. Smaksätt den med citron, späd ut med vatten och drick med mycket is.