När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
12,5 gjäst
3 dlmjölk
1ägg
5 mskströsocker
0,5 tsksalt
1 tskkardemumma- stött
8 – 9 dlvetemjöl- (480-560 g)
100 gsmör- rumsvarmt
Sylt
350 ghallon
1 dlströsocker
1 tskvaniljsocker
Kräm
200 gmandelmassa
200 gsmör- rumsvarmt
Pensling
1ägg
Garnering
pärlsocker
Gör så här
Smula jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin eller matberedare monterade med en degkrok.
Vispa i ägg, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg i ca 10 min. Klicka i smöret och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 1/2 tim.
Sylt. Blanda hallon, socker och vaniljsocker i en panna och koka i ca 3 min. Låt kallna. Häll av saften som bildats, spara den till exempel till saft.
Kräm: Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Mosa ihop mandelmassan med smör till en slät kräm.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i 2 bitar och låt vila under bakduk i ca 30 min.
Kavla ut ena biten till en rektangel, ca 30 x 50 cm. Bred på hälften av sylten och hälften av krämen och rulla ihop från långsidan. Skär i 16 bitar. Ställ 8 bitar vardera i två smorda formar med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter. Gör på samma sätt med den andra degbiten och fyllningarna. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Pensla butterkakorna med lättvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 2 kakor i taget mitt i ugnen i ca 25 min tills de är genomgräddade och har fin färg. Låt svalna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 3 röster)
Tips! Hemlagad hallonsylt blir mycket god fyllning till butterkakan. Du gör den på bara tre minuter och snart fylls ditt kök med underbar doft av nybakat och hallon.