Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Med både choklad och vaniljkräm blir den här butterkakan något utöver det vanliga.
Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i den ljumna mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och därefter mjöl och smöret i bitar. Arbeta degen ca 10 min och låt den sedan jäsa under bakduk ca 30 min.
Fyllning: Rör ihop smör och vaniljsocker. Grovhacka chokladen.
Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor och socker i en stor skål. Värm upp mjölken i en kastrull. Vispa ner vaniljsocker och majsstärkelse. Häll mjölken över ägg– och sockerblandningen när den precis börjar koka under kraftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning tills krämen börjar tjockna. Ta den från värmen, den får inte koka. Vispa ner smöret. Häll krämen i en skål, täck med plastfolie direkt på krämen och ställ skålen i ett kallt vattenbad.
Sockerlag: Koka vatten och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla den till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Bred ut vaniljsmöret över kakan och strö över chokladen.
Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i jämnstora bitar, ca 4 cm breda. Ställ bitarna med snittytan uppåt glest i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Tryck ner en tumme i mitten på varje bit och fyll hålen med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Grädda bullen gyllene i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut kakan och pensla den genast med sockerlag. Låt den vila ca 5 min i formen innan den får svalna på galler under bakduk.
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över den avsvalnade butterkakan.