Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Butterkaka med choklad

Med både choklad och vaniljkräm blir den här butterkakan något utöver det vanliga.

Butterkaka med chokladButterkaka med chokladButterkaka med choklad
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)
  • 75 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskvaniljsocker
  • 150 gchoklad- mörk

Vaniljlkräm

  • 3äggulor
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 mskvaniljsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 msksmör

Sockerlag

  • 1 dlvatten
  • 0,5 dlströsocker

Glasyr

  • 1 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i den ljumna mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och därefter mjöl och smöret i bitar. Arbeta degen ca 10 min och låt den sedan jäsa under bakduk ca 30 min.

  2. Fyllning: Rör ihop smör och vaniljsocker. Grovhacka chokladen.

  3. Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor och socker i en stor skål. Värm upp mjölken i en kastrull. Vispa ner vaniljsocker och majsstärkelse. Häll mjölken över ägg– och sockerblandningen när den precis börjar koka under kraftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning tills krämen börjar tjockna. Ta den från värmen, den får inte koka. Vispa ner smöret. Häll krämen i en skål, täck med plastfolie direkt på krämen och ställ skålen i ett kallt vattenbad.

  4. Sockerlag: Koka vatten och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla den till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Bred ut vaniljsmöret över kakan och strö över chokladen.

  6. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i jämnstora bitar, ca 4 cm breda. Ställ bitarna med snittytan uppåt glest i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  7. Tryck ner en tumme i mitten på varje bit och fyll hålen med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  8. Grädda bullen gyllene i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut kakan och pensla den genast med sockerlag. Låt den vila ca 5 min i formen innan den får svalna på galler under bakduk.

  9. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över den avsvalnade butterkakan.

Vad tyckte du om receptet?