Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Butter eye buns” – finska bullar med kardemummasmör

Luftiga små bullar från Finland, där heter de voisilmäpulla. Det goda kardemummasmöret bildar en liten sjö i mitten och rinner ut längs kanterna. Mums!

”Butter eye buns” – finska bullar med kardemummasmör”Butter eye buns” – finska bullar med kardemummasmör”Butter eye buns” – finska bullar med kardemummasmör
Finska söta vetebullar med fyllda med kardemummasmör Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 10 dlvetemjöl- (600 g)
  • 75 gsmör
  • 1ägg
  • 0,75 dlvit sirap
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvaniljpulver

Kardemummasmör

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 4 mskströsocker
  • 2 tskkardemumma- stött
  • 2 tskvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 0,5 dlpärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i mjölet, lite i taget. Tillsätt smör, ägg, sirap, salt och vaniljpulver. Knåda degen smidig i maskin i ca 7 min. Degen ska precis släppa kanterna. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

  2. Kardemummasmör: Vispa samman alla -ingredienser. Lägg smöret på en bit plastfolie och rulla ihop den likt en smällkaramell, ca 2 cm i diameter. Lägg rullen i kylen.

  3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 22 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på två plåtar med bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. Skär smöret i skivor och tryck ner dem djupt i bullarna.

  4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?