Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Luftiga små bullar från Finland, där heter de voisilmäpulla. Det goda kardemummasmöret bildar en liten sjö i mitten och rinner ut längs kanterna. Mums!
Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i mjölet, lite i taget. Tillsätt smör, ägg, sirap, salt och vaniljpulver. Knåda degen smidig i maskin i ca 7 min. Degen ska precis släppa kanterna. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Kardemummasmör: Vispa samman alla -ingredienser. Lägg smöret på en bit plastfolie och rulla ihop den likt en smällkaramell, ca 2 cm i diameter. Lägg rullen i kylen.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 22 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på två plåtar med bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. Skär smöret i skivor och tryck ner dem djupt i bullarna.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.