Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Panzanellasallad med burrata

Burrata- och panzanellasallad ​är en italiensk sallad. Burrata är en handgjord delikatessmozzarella som är extra krämig. Den serveras med krispigt bröd, bönor, fina tomater, pancetta och rostade pinjenötter.

Panzanellasallad med burrata
Panzanellasallad med burrata
Panzanellasallad med burrata
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kgtomater- gärna olika sorter och färger
  • 2burrataostar- (à 100 g)
  • 500 gbondbönor- (ca 1 dl skalade bondbönor)
  • 200 gsockerbönor
  • 4 skivorsurdegsbröd- ljust
  • 2 mskolivolja
  • 100 gpancetta- tunt skivad eller bacon
  • 80 gsallad- blandad
  • 4 tskbalsamvinäger- lagrad eller crema di balsamico
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Pesto

  • 30 gpinjenötter
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 krmsalt
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 1 krukabasilika
  • 1 kvistmynta
  • 50 gparmesan- riven
  • 1 dlolivolja

Gör så här

  1. Pesto: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Spara hälften av dem till garnering. Skala och pressa ner vitlöken i en mixerbägare. Blanda med salt och vinäger för att mildra den råa smaken. Lägg i pinjenötter, basilika, mynta, ost och olja. Mixa till en röra.

  2. Sallad: Skala bondbönorna. Koka bondbönor och sockerbönor i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj av i kallt vatten och låt rinna av.

  3. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödskivorna med olja. Bryt sönder brödskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck hälften av plåten med brödbitar och hälften med pancettaskivorna. Rosta mitt i ugnen 5–10 min. Brödet ska ha fått lite färg och pancettan ska vara krispig.

  4. Ringla 2 msk pesto på brödskivorna. Skär tomaterna i skivor. Fördela sallad, tomater och bönor på tallrikar.

  5. Dela burrataosten i fyra bitar och lägg dem på salladen. Strö över resterande pinjenötter och bitar av pancetta. Ringla över balsamvinäger och pesto. Krydda med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Matcha mat & dryck

Till den här fräscha sommarrätten passar det bäst med ett friskt, torrt vitt vin med ren, druvig karaktär. Välj gärna italienskt, så går hela menyn i Italiens tecken.

• Winkl Sauvignon 2016 (2799) Italien, 159 kr. Frisk vitt vin med ren, aptitretande druvighet. Läckra drag av citrus, passionsfrukt och lite fläder.