Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bullar med citron och vallmofrön

Saftiga bullar med spännande fyllning med smak av citron och vallmofrön.

Bullar med citron och vallmofrön
Bullar med citron och vallmofrön
Bullar med citron och vallmofrön
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk- rumsvarm
  • 89 dlvetemjöl
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlflorsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1citron- rivet skal
  • 1,5 mskblå vallmofrön

Sockerlag

  • 2 dlvatten
  • 1 dlströsocker

Pensling

  • 1ägg- uppvispat
  • 0,5 mskblå vallmofrön

Gör så här

  1. Smörj en muffinsplåt eller ställ ut stadiga muffinsformar på en plåt. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 4 dl vetemjöl och låt degen stå i 30 min.

  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, 4–5 dl vetemjöl och smör i mindre bitar. Arbeta degen blank och smidig i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 15 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

  3. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en krämig fyllning och ställ den åt sidan.

  4. Sockerlag: Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Låt lagen svalna.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 45 cm. Bred fyllningen på degplattan. Vik degen i ett treslag från kortsidan (vik över ⅓ av degen och vik sedan över ⅓ över den så du har 3 lager). Kavla degen lite lätt. Skär remsor, ca 1 ½ cm breda. Snurra remsorna till nystan och lägg dem i formen. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla bullarna med sockerlag. Låt bullarna svalna i formen i ca 10 min och sedan på gal

Vad tyckte du om receptet?