Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bullar med blåbär och kardemumma

Här har vi bullar med extra allt: bär, nötter och glasyr. Kombinationen blåbär och hasselnötter är väldigt god, och gör sig utmärkt i en saftig bulle. Vackra och otroligt smarriga bullar som garanterat kommer göra dina fikagäster glada! 

Bullar med blåbär och kardemummaBullar med blåbär och kardemummaBullar med blåbär och kardemumma
Foto: Fotograf Åsa Svanberg // BMB

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 2 tskkardemummakärnor- mortlade
  • 1,5 dlströsocker
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1314 dlvetemjöl- (780–840 g)
  • 1 tsksalt

Fyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 3 dlflorsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1 mskkardemummakärnor- mortlade
  • 2 dlblåbär- färska eller frysta

Garnering och pensling

  • 1,5 dlhasselnötter
  • 1ägg

Glasyr

  • 1 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, smöret

    i ­klickar och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt ­därefter salt och resten av mjölet, lite i taget. Arbeta i köksassistent

    i ca 10 min till en smidig deg som inte kladdar. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 tim. 

  2. Fyllning: Rör ihop smör, flor­socker, Maizena, vaniljsocker och kardemumma.

  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla en del i taget till en tunn rektangel, ca 40 x 50 cm. Bred ut fyllningen över degen och strö över blåbär. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och skär rullen i jämnstora ­bitar, ca 4 cm tjocka. Lägg bullarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper, eller i pappers­formar ställda på plåtar. Täck bullarna med plastfolie (inte bakduk eftersom blåbären ger fläckar) och låt dem jäsa i ca 1 tim.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grovhacka hasselnötterna. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på galler.

  5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla glasyren över de avsvalnade bullarna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Kladdkaka - recept på kladdig klassiker